Първа професионална футболна лига, Сезон 2016/2017 – Анализ на отбелязаните голове

0

Две седмици преди подновяването на срещите от Първа професионална футболна лига на България, ИНОЗОНА представя интересен анализ на отбелязаните голове в родното футболно първенство.

За 19 кръга, или общо 132 срещи (двубоят Лудогорец-Монтана от 17-ти кръг е отложен за 12 Февруари 2017 г.), са отбелязани 331 гола. Средният брой подавания преди отбелязване на гол е 4.4, изключвайки отбелязаните след статични положения голове – дузпи, ъглови удари, пряк и непряк свободни удари, както и странични хвърляния.

Първата диаграма показва, че 66.5% от головете в Първа професионална лига са отбелязани от игра, докато останалите  33.5% са от статични положения. С други думи, приблизително 1/3 от головете са в следствие на добра игра при статични положения, което подчертава тяхната важност във футболната игра в днешно време.

First Professional Football League - Goals Analysis 1-4

83.7% (или над 4/5) от голове в българското клубно първенство са отбелязани след удар от наказателното поле, а 16.3% са головете, резултат от удари извън наказателното поле на противниковия отбор.

First Professional Football League - Goals Analysis 2-4

С десен крак са отбелязани почти половината от головете – 162, или 49%, докато след удар с ляв крак са отбелязани точно 102 гола – 30.8%. 57 са отбелязаните голове с глава (17.2%), а останалите 3% включват автоголове и голове, отбелязани с друга част на тялото на играчите (коляно, гърди и др.).

First Professional Football League - Goals Analysis 3-4

Последното разпределение на голове включва:

  • отбелязани след постепенна атака – 33.8%;
  • след контраатака – 25.1%;
  • след ъглов удар – 13.3%;
  • след свободен удар – 11.2%;
  • от дузпа – 7.6%;
  • след грешка на противников състезател – 4.2%;
  • след дълъг пас – 3.3%;
  • след страничен удар – 1.5%.

Изненадващо висок е процентът на отбелязаните след бърза контраатака голове – 25.1%, което подчертава, че българските отбори често претърпяват неуспех в опита си да организират прехода от атака в защита и допускат голям брой възможности за отбелязване на гол от страна на противниците си.

First Professional Football League - Goals Analysis 4-4

Подобен тип информация може да се използва от треньорите при организацията и структурата на тренировъчния процес и подготовката на отборите от Първа професионална футболна лига.

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.