Отвъд “Ливърпул” – тайните на гениалния германец Юрген Клоп /Част 1/

0

Юрген Клоп харесва партита.

Това поне става ясно на играчите на Ливърпул по пътя си обратно от “Викеръдж Роуд”, Уотфорд, на 20 Декември миналата година. Повечето играчи се питат дали мениджърът им, бесен на тяхното жалко представяне по време на загубата с 0-3 в Лондон, няма да отмени плануваното за по-късно вечерта коледното парти. Повечето предполагат и дори се надяват да го направи. Никой не е в настроение.

За тяхна изненада, Клоп настоява партито да се състои. Нещо повече, той нарежда на всички, че присъствието е задължително. Играчите му, треньорският щаб и техните половинки тръгват вечерта към залата “Формби”, предпочитайки почти всичко друго на света. След като всички пристигат, Клопа взема микрофона: “Всички сме разочаровани, но мачът вечер приключи. Точно сега, това (забавлението) е най-важното за нас. За мен няма значение дали пиете или не, но никой няма право да тръгва преди 1ч (през нощта). Каквото и да правим заедно, трябва да се стараем да е възможно най-добре, а тази вечер това е да се забавляваме”.

Това и правят всички – забавляват се. А Клоп, според присъстващите тази вечер, е сърцето и душата на купона, тръгвайки право към дансинга със съпругата си Улла и показвайки изненадващо за височината си пъргави движения, макар и разочарован от прекалено многото аплодисмент. Той не спира да се усмихва цяла вечер, а заразният му смях се пренася и върху неговите футболисти. С приближаването на 1ч, никой дори не поглежда часовника си. Вместо това, футболистите, половинките им и целият щаб са част от летящите танци, напълно забравяйки ужасното си представяне срещу Уотфорд.

Няколко дни по-рано, коледното парти на Манчетър Юнайтед е отменено от самите играчи, които предугаждат, вероятно успешно, че нито привържениците на отбора, нито техният мениджър, Луис ван Гаал, биха искали да чуят за празнично настроение, толкова скоро след отпадането на отбора от Шампионска Лига и в ужасна серия в първенството – последователни загуби от Борнемут, Норич и Стоук.

 

Заедност и нейната важност

Отмяната на коледни партита се превръща в част от описанието на Английската Висша Лига и често използван метод от мениджъри, в последните години сред които са и имена като Хари Реднап и Алън Пардю. Юрген Клоп обаче, едва два месеца след пристигането си в Англия, предпочита напълно противоположен метод. Партито, според него, е дори още по-важно, имайки предвив случилото се по-рано на “Викеръдж Роуд”. Ако бяха проучили по-добре мениджъра си, играчите на Ливърпул нямаше да са толкова изненадани. Германският спец изиграва картите си по абсолютно същия начин 12 месеца по-рано. Изживявайки най-трудния период от треньорската си кариера със своя Борусия Дортмунд, който се намира на незавидното пред-последно място, едва на точка над дъното на Бундеслигата, в средата на сезона, Клоп е твърдо убеден, че отборът трябва да е в по-добро настроение по време на зимната си почивка. Германецът изпраща SMS до играчите си: “Дори и за миг не си помисляйте, че това е по желание. Без изключения. Всички идват”.

Britain Soccer Premier LeagueВ противен случай, според Клоп, играчите ще се приберат вкъщи по отделно, намръщени и разсърдени, а той не вярва в сърденето. Клоп вярва, че отборът трябва да се държи като група братя, побеждавайки заедно, губейки заедно и определено забавлявайки се заедно, в точното време разбира се. Думата “заедно” заема важно място в английския речник на Юрген Клоп. “Ако останем заедно и изминем този път заедно, тогава ще има светло бъдеще за Ливърпул”, казва той в края на миналия сезон, който завършва с тежка загуба от Севиля във финала на турнира “Европейска Лига”.

Относно атмосферата на предварително плануваното парти след края на мача в Базел (Швейцария), вероятно се досещате сами. Започва като събуждане, като редица футболисти имат неяснота около своето бъдеще през престоящото лято. Но настроението постепенно се повдига след няколко напитки и напълно полита, след като Клоп събира отбора накуп в средата на дансинга и казва: “Преди два часа се чувствахте отвратително. Сега се надявам, че сте малко по-добре. Чуйте ме: това е само началото за нас. Ще участваме в още много финали”. След това започва да пее: “We are Liverpool, tra la la la la”Играчите бързо се присъединяват към пеенето на песента и настроението моментално се повдига. Клоп просто е такъв вид мениджър. Той води. Играчите го следват.

Оливър Кей, FourFourTwo

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.