Какво е нужно за да открием футболен гений?

0

Откриване на специален талант

“Мисля, че открих гений.” Това е телеграмата, изпратена от Боб Бишъп, скаут от Белфаст, до мениджъра на Манчестър Юнайтед, Мат Бизби, след като е наблюдавал среща с участието на 15-годишния Джордж Бест.

Super Cup NI-Youth football tournament

Малко преди тази среща, Бест е отхвърлен от местния клуб Гленторан заради малките си ръст и тегло. Бишъп е непоколебим, подчертавайки положителните футболни качества на бързоногия и изключително хитър Бест. Останалото е история и показва, че скаутингът на футболисти е толкова изкуство, колкото и наука.

Super Cup NI (в миналото известна като The Milk Cup) е популярен международен юношески турнир, който се провежда в Северна Ирландия. В него първи стъпки във футбола правят играчи като Дейвид Бекъм, Роби Фаулър и Серхио Бускетс. Кои обаче са основните качества, които скаутите ще търсят в играчите, участващи в турнира и какво е чувството да откриеш футболен гений?

Какво търсят скаутите?

Илюстрация на модела TIPS, известен метод за разпознаване и откриване на спортен талант сред юноши, разработен от успешната футболна школа на Аякс (Холандия).

TIPS е абриевитура за “technique, insight, personality, speed” – техника, интуиция, характер, скорост:

  • Техника - начина и умението, с което спортистът използва своите „инструменти“ и „материали“, за да постигне предварително определен резултат. Това е много повече от оценката на набор от умения.
  • Интуиция - бързо и ясно разбиране на сложни ситуации. Колко бързо играч “чете” играта и взема ли правилното решение?
  • Характер - емоцията, мислите и поведенческите модели на човека. Как играчът се справя с трудни ситуации? Безразсъден или стабилен е? Подготвен ли е ментално да играе на по-високо ниво? Футболът страст ли е или хоби?
  • Скорост – Физическа и ментална скорост. Това е и най-важното качество от модела TIPS. Играчите трябва да притежават както физическа (скорост на движение), така и умствена скорост (скорост на мисловен процес). Притежанието на двете, физическа и психическа скорост, позволява на играча да играе по-бързо и му дава възможност да бъде много по-ефективен.An illustration of the TIPS model

 Истории на футболния скаут

Бившият скаут Робърт Уокър споделя своя опит:

„Работил съм за клубове като Тотнъм, Уест Хем и Порстмут. Животът на скаута включва дълъг работен ден, непредсказуемо време, готовност да пътуваш навсякъде във всеки един момент и гледане на 3-4 мача на ден.

Когато започнах работа като скаут, нещата стояха по малко по-различен начин.

В повечето случаи първото нещо бе да вдигнеш телефона и да набереш клуба, информирайки за играч, който според теб има шанс. След това отиваш при родителите с предложение за проби и уреждаш пътуване. Но през 90-те години на миналия век всичко започна да се променя, като сега трябва да предоставяш множество доклади за играчите в редица аспекти, включително ръст, тегло, скорост, интелект и психическа издръжливост.

Всеки скаут търси различни неща в един играч. Аз повече харесвам технични играчи със светли умове, които са готови да те изслушат и да приемат нови идеи. Учудващ е огромния брой изключително талантливи играчи, които не могат да правят това. Притежанието на талант е абсолютно задължително, но за достигане на най-високо ниво са нужни невероятна работна етика, психическа издръжливост, за да бъдат преодолени лошите моменти и несгоди, както и желание да докажеш на мениджъра си защо трябва да се върнеш в стартовия състав, след като си бил оставен на резервната скамейка.

Кое прави работата толкова интересна? Първо, можеш да гледаш мачове с месеци, виждайки талантливи млади играчи, които просто не са достатъчно добри. Но изведнъж намираш някое малко “бижу” и пулсът на сърцето ти започва да се ускорява. След това започва и “преследването” на играча. Второ, голяма наслада изпитваш от момента, в който след като клубът е привлякъл “твой” играч и той е включен в първия отбор. Най-добрият момент обаче е този, в който забелязан от теб играч прави своя дебют в националния отбор.

Нашумелите през последните години спортни науки и технологии със сигурност са допринесли за развитието на футболната игра и в частност скаутингът, но основите са същите. Този процес никога няма да бъде точна наука и съм твърдо убеден, че скаутите винаги ще трябва да разчитат на своя инстинкт и че всеки скаут ще види нещо различно в един играч. Известен футболен треньор от Уест Хем ми каза, че един от младите играчи никога няма да достигне до професионалния футбол. Това бе Франк Лампард, който в последствие не се представи толкова лошо!“

The BBC, Великобритания

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.