Лестър Сити – науката зад спечелената титла на Английската висша лига

0

Всички обичат приказките, но в колко от тях са включени шотове със сок от цвекло и ледени камери, достигащи -135°C?

Въпреки, че трансформацията на Лестър от фаворити за изпадане от Висшата лига до спечелване на шампионската титла звучи повече като фантазия от колкото реалност, в действителност “сметките” са доста по-добре калкулирани и изчислени.

Усърдни собственици, правилно и находчиво скаутиране на играчи, както и искрящ мениджър – това са част от нещата, играещи значителна роля. Освен това, иновативна спортна наука и медицински щаб, внимателно интегрирани в процеса при вземане на решения, създават идеалния модел за успех.

Лестър не е единственият клуб от Висшата лига, който използва най-нови технологии. Включването обаче на шотове със сок от цвекло за по-добро представяне на терена и ледени камери, за по-добро възстановяване, откроява отбора на “Лисиците” от останалите.

Съществената разлика е начинът, по който мениджърът Клаудио Раниери включва тези елементи в плановете си. “Доста често треньорите не слушат”, коментира пред BBC Дарън Бърджес, бивш кондиционен треньор на Ливърпул.

Резултатите са красноречиви – отборът с най-малко контузии и използвал най-малко състезатели през изминалия сезон 2015/16. Идеалната комбинация за отбор със сравнително скромни възможности и ресурси, и практикуващ стил с бързи контраатаки.Leicester players wear GPS vests in training to record their every movement

Множество спринтове, но толкова малко контузии

След като Раниери е назначен за мениджър на отбора през изминалото лято, собствениците на клуба ясно показват подкрепата си към щаба, наследен от предишния мениджър Найджъл Пиърсън. “Раниери остана доста изненадан от начина, по който ние тук работим с играчите”, споделя асистент-мениджъра Крейг Шекспир.

Вече влиятелен под ръководството на Пиърсън, щабът със специалисти подчертава дори още повече своята ключова роля за отбора на Раниери, базиран на висока скорост. Спрямо Opta, една от най-големите компании в света за футболна статистика, шампионите от Лестър са направили повече контраатаки и са отбелязали повече голове след контраатаки, в сравнение с останалите отбори от Висшата лига през изминалия сезон.

За да стигнат до тук обаче, играчите трябва да са в кондиция, за да могат да извършват често и редовно спринтове, без да изтощават телата си. Нападателят Джейми Варди, на който е рекордът за най-бърз спринт от 35,44 км/ч през изминалия езон във Висшата лига и който достига до 500 метра спринтове във всеки мач, е изключително добър пример.

На първо време, играчите трябва да изградят силни и здрави задбедрени мускули, което постигат с помощта на специално създадена преса за крака, на която могат да вдигат до 500 кг. Също така играчите ползват уред, наречен NordBord, който им позволява по-добре да измерват силата на задбедрените мускули, като понякога дори правят упражнения в съблекалнята след футболен двубой. В края на седмицата, играчите също извършват упражнения, базирани на спринтове, за да може да достигнат пикови форма и скорост. Обикновено в Четвъртък вечер, когато играчите са изморени след тренировка, се нареждат в линия и правят 40 метрови спринтове. Вероятно звучи като рецепта за контузии, но всъщност е точно обратното. Без това натоварване играчите са изложени на риск по време на официалните двубои, а липсата на контузии на меките тъкани (мускули и сухожилия) в отбора на Лестър през изминалия сезон подсказва, че този метод работи.

След това идва и сокът от цвекло. Учени от университета в Екзитър (University of Exeter) показват, че неговата употребата подобрява бягането на кратко разстояние и вземането на решения. Въпреки, че показаните от проучването резултати са сравнително незначителни – 3,5% подобрение на спринт след пиене на сок от цвекло, дори и толкова малка разлика би могла да е достатъчна за играчи като Варди да достигнат центрирана топка преди противников защитник.NordBords are used by Leicester and other Premier League teams to measure hamstring strength

Контролни маниаци

Ранното отпадане на Лестър от купите, заедно с липсата на двубои от Европейските клубни турнири, дава допълнително предимство на екипа по Спортни науки в отбора на Лестър. Тренировките могат да бъдат планувани със седмици напред и под изключителен контрол.

Това също означава, че играчите не тренират прекалено много и следователно не се излагат на риск от контузии толкова много. Това може да звучи доста очевидно, но решението отборът на Лестър да се придържа към 48 часов процес на възстановяване след срещите, както и да имат допълнителен почивен ден в средата на седмицата, е график, който често не се спазва от други отбори.

Всичко се следи под лупа, включително плътността на терена и дали настилката не е прекалено мека или твърда, което всъщност влияе върху продължителността на тренировката. Междувременно, движенията на играчите се записват с помощта на жилетките Catapult GPS, които показват колко тича всеки играч, както и интензивност, ускорението, намаляне на скоростта и проманя в посока на движение. Ако “избухлив” играч като Варди тренира прекалено много и усърдно, и трябва да се извади от дадена тренировка, Раниери е склонен да слуша експертите около себе си.

“Някои мениджъри постигат добри резултати, без да прибягват до такъв вид действия”, допълва Дарън Бърджес. “Подобни факти и база данни могат единствено да помогнат на треньора при управление на играчите, особено ако отборът пресира дълбоко в противниковата половина”.

В допълнение на тази обективна информация относно представянето си, всеки ден играчите попълват на iPad въпросник, който включва въпроси относно как са се почувствали телата им след последната тренировка. Така например, ако група от играчи имат сходни оплаквания, свързани с леки болки в мускулите, отборът ще промени следващото тренировъчно занимание, за да се избегнат подобни проблеми и дискомфорт. Също така са включени въпроси, относно как всеки играч е спал предишната нощ и дали е бил обезпокояван през нощта. Тази информация се изисква, за да се провери дали е нужна промяна в това, с което се хранят или пият играчите. Целта е да се осигури възможно най-добрата почивка на всеки състезател.

“Понякога можеш да се увлечеш по обективната информация, която получаваме за всеки играч, така че не може просто да попиташ как се чувстват”, допълва Рийвс. “Отнасяме се изключително подробно и детайлно, като се опитваме да направим всичко индивидуално и да разберем всеки отделен играч”.

Възстановяване от космическа ера

След като през изминалия Ноември нападателят Варди получава контузия в тазобедрената става, изглежда, че серията му от отбелязани голове във поредица от двубои, може да приключи. Фактът, че той продължава да играе, се дължи на криотерапична ледена камера (Криосауна), в която играчите са изложени на температура от -135°C за около 4 минути.

“Толкова е студено и имаш чувството, че ще замръзнеш, но помага за по-добро възстановяване, така че поздравления към клуба за решението да я закупят” – казва Варди. “Мисля, че дори и най-умните хора по света нямат представа и не разбират какво точно прави щабът, но работят с мен цяла седмица”, допълва английският нападател.

Камерата работи на принцип, подобен на ледена вана, където кръвта се връща обратно към сърцето, преди нова кръв, наситена с кислород, да бъде изтласкана към мускулите на състезателя. “Това има ефект върху цялото тяло и така е по-ефективно, особено в случаите, когато има малко време между отделните мачове”, споделя главният физиотерапевт на Лестър, Дейв Рени. “Играчите я харесват, понеже е суха и не толкова неприятна за кожата, като ледената вана”, казва Рийвс. “Играчите често се разхождат по коридора след като са били в ледената камера и се чувстват добре. Това също има положителен ефект върху качеството на съня в следващите две нощи.”

Медицинският екип на Лестър също така ускорява процеса на възстановяване с помощта на масажи, извършвани с торби лед. “Звучи доста стряскащо, но сваля температурата на тялото и го стимулира по същия начин като обикновен масаж, но в същото време оставя приятно червено петно върху кожата на играча”, допълва Рийвс. “В съзнанието на играчите вече присъства фактът, че процесът на възстановяване е вече започнал.”

“Купонът и забавленията са на футболния терен”

Дали чрез възнаграждаване на отбора си с пица, след постигане на чиста мрежа, или чрез успокояване на разговорите за спечелване на титлата чак до едва последните няколко кръга, Раниери е експерт в това да задържа играчите си фокусирани и уединени през изминалия сезон.

Психологът на Лестър, Кен Уей, споделя пред BBC Sport: “Има двама психолози в клуба. Единият съм аз, а другият е Клаудио. Той говори с играчите си по същия начин, по който го прави с медиите. Всичко се върти около фокусиране върху процеса, а не върху резултата, като някои от изразите, които използва, ме оставят с широко отворена уста”.

Психологът Уей отдава заслуженото на предишния мениджър Пиърсън за сглобяването на щаба, който насърчава култура за това, че всеки играч е отговорен за собствените си действия. Резултатите от спринтовете се показват пред цялата група, а класиране след надпревара по минифутбол са показани и играчите могат да гледат видео клипове на съотборниците си.

“Всичко е свързано със стимулиране при вземане на решения от страна на играчите, вместо такива решения да се вземат от треньора”, споделя Рийвс. “Помага за изграждане на отборен и боен дух.”

Играчите също така успяват да се насладят на играта си. “Борбата за оцеляване във Висшата лига предишния сезон беше огромно напрежение”, допълва Уей. “Нещо повече, напрежението намаляваше с всеки изминал двубой, същото се отнася и за треньорския щаб. След като спечелихме с 3-1 срещу Манчестър Сити, всички се смяхме един на друг и си казвахме: ‘Какво пък може да се случи този сезон?’”

Празненствата в къщата на Варди след спечелване на титлата, подсказват за силната връзка в отбора. Това обаче не е нищо ново. Психологът Уей казва, че силните личности като Уес Морган, Кристиан Фукс, Робърт Хут и Джейми Варди е ключов елемент за етиката в отбора, дори ако играчите се целят с топки по време на тренировка или чупят яйца върху главите на съотборниците си.

“Привържениците пеят цял сезон, че Джейми Варди прави купон (‘Jamie Vardy’s having a party’), но въпреки, че играчите се отнасят към работата изключително сериозно, те също успяват понякога да се забавляват на тренировъчния терен. Всички се насладиха на пътя до титлата.”

Christian Fuchs and Jamie Vardy playing egg roulette illustrates the lively bond between Leicester's players

Ще последват ли другите отбори примера на Лестър?

GPS данни, ледени вани и спринтове не са нищо революционно в спорта.

Мениджърът на Съндърланд, Сам Алърдайс, открива тази ниша още от времето, в което е мениджър на Болтън Уондърърс, с които достига до четири последователни класирания вТоп 10 на Висшата лига между 2003-та и 2007-ма година. През изминалия сезон, Болтън изпаднаха в третия ешелон на английския футбол.

Докато в някои клубове се работи на парче, хората в Лестър успяват да работят заедно, за да превърнат играчите в отбора в победители, въпреки, че се състезават с клубове с много повече възможности и ресурси.

“Това е всеобхватен подход, който включва работата на отделните екипи, включително екипите Спортни науки, Медицински щаб, Треньорски щаб и разбира се играчите, като всички са обединение около разбирането на това, което се опитваме на постигнем”, казва още Рийвс.

Бърджес допълва: “Често работата на екипа Спортни науки не се използва с пълния си капацитет, но ние виждаме резултатите в Лестър и бих се изненадал ако други клубове не ни последват. Точно заради това всъщност подкрепям Лестър както подкрепям любимия си отбор. Това е една от най-големите изненади в историята на спорта и се надявам, че ще промени някои от разбиранията във футболната игра, относно работата и положителното влияние, което може да имат Спортните науки.”

Екъпът по Спортни науки в Лестър:

Пол Балсъм – Главен експерт по спортни науки и анализи

Андрреа Азалин – Специалист по спортни науки и кондиционен треньор на първия отбор

Мат Рийвс – Главен експерт по физическа подготовка и кондиция

Том Джоел – Специалист по спортни науки

Мич Уилс – Треньор по сила и мощност

Кристофър Росимус – Диетолог

Кен Уей – Психолог

Дейв Рени – Главен физиотерапевт

 

Алистър Магоуан, BBC Sport

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.