Характеристика на успешните отбори

0

Успехът във футболната игра зависи от различни фактори. Най-важните от тези фактори са качествата и способностите на играчите, както и качеството на подготовка и организация в отбора. Правилният избор на стратегия и тактическа постройка спрямо силните и слабите страни на следващите противници са също от изключително значение. Очевидно е обаче, че успешните отбори притежават сходни характеристики.

Проучване от 2000г. представя 11 основни характерни черти, подчертаващи представянето на успешните отбори. Такива са отборите, спечелили състезание, включващо определен брой двубои. Дефиницията за „успешен отбор“ обаче не се свързва с победителя в отделна футболна среща. Възможно е разбира се, отделни срещи да бъдат спечелени без тези характеристики, но успешните в по-дълъг период от време отбори, обикновено притежават следните характеристики:

 1. Повече владение на топката
 2. Повече удари към противниковата врата
 3. Повече атакуващи движения в противниковата третина на терена
 4. Ефективни атаки през центъра на терена
 5. Способност за създаване на голови възможности, при владение на топката или при по-директна игра
 6. Способност за отбелязване на голове или достигане до удари към противниковата врата след овладяване на топката в собствената половина
 7. По-често овладяване на топката в противниковата третина
 8. Приемат стил на игра, включващ последователно: тичане с топка, дрибъл и пас напред
 9. Използват успоредни на голлинията центрирания при отбелязване на голове и създаване на голови положения
 10. Използват ефективно статични положения
 11. Променливост в представянето на отбора в поредица от двубои – използване на различни стилове на игра и стратегии

 

Повече владение на топката

Успешните отбори притежават повече владение на топката, което им позволява да:

Brazil football team in the 1994 World Cup - USA

 • контролират двубоя;
 • използват слабите страни на противника;
 • намалят възможността да допуснат гол;
 • избягват изразходването на енергия при преследване на топката, за да си върнат владението ѝ;

Анализ на успешни тимове показва:

 • световните шампиони от САЩ 94‘, Бразилия, са притежавали повече време топката и са покрили по-голяма дистанция с топката, в сравнение със своите противници;
 • успешните отбори от Световното Първенство през 1998г. са направили повече пасове от неуспешните отбори.

 

Повече удари към противниковата врата

West German World Cup winning squad of 1990

Съществува тясна връзка между броя на ударите към противниковата врата и отбелязаните голове. Въпреки, че съществува възможност за отбелязване на гол от малко удари към вратата, вероятноста това да се случи в голям брой срещи е малка. Представянето на успешните отбори доказват това твърдение. Такива отбори са:

 • Западна Германия – световен шампион от 1990-та;
 • Бразилия – световен шампион от 1994-та;
 • четирите полуфиналиста от Световното първенство през 1998-ма;
 • финалистите от Световното първенство за жени през 1999-та;
 •  – спечелили требъл през сезон 1998-99.

 

Повече атакуващи движения в противниковата третина на терена

Успешните отбори успяват да пробият защитната линия на противниковите отбори с повече атаки. Пробивите в противниковото наказателно поле са ключови за отбелязване на голове, въпреки редките случаи на атрактивни голове, отбелязани от далечно разстояние. Повече атакуващи движения, завършващи около ключовите за отбелязване на гол зони, позволяват на отбора да спечели владение на топката в опасни зони и да спечели повече статични положения около противниковото наказателно поле.

 

Ефективни атаки през центъра на терена

Счита се, че пробивите през центъра на противниковата защита водят до гол по-често, в сравнение с пробивите по крилата. Времето, което защитниците имат да спечелят обратно топката, преди да се стигне до удар, е значително по-малко, в сравнение с времето при изгубена по крилата топка.

 

Способност за създаване на голови възможности, при владение на топката или при по-директна игра

Значителна част от головете са отбелязани от атакуващи движения, включващ малък брой пасове и кратък период на време във владение на топката. Въпреки това, успешните отбори по време на Световното първенство по Футбол през 1998г. показват способност да отбелязват голове и да създават голови положения след продължително владение на топката. Това включва повече пасове в сравнение с тези на неуспешните отбори.

 

Способност за отбелязване на голове или достигане до удари към противниковата врата след овладяване на топката в собствената половина

Това е ясно изразено по време на Световните първенства през 1998г. и 2002г. Значителна част от ударите към противниковите врати идват след бърза контра атака, включваща играчи с топката, навлизащи в противниковата половина на висока скорост, последвано от бърза размяна на пасове, точен дълъг пас или постепенна градивна атака, стартирала от защитните линии, местейки топката към средата на терена.

 

По-често овладяване на топката в противниковата третина

Това подчертава високия КПД (коефициент на полезно действие) на играчи от успешни отбори. Такива играчи често пресират противниците си, които владеят топката или пресичат ключови пасове в средата на терена. Овладяване на топката в ключовите за достигане до голови положения зони е също резултат от  бърза игра в атака, когато след намеса на противников играч, топката попада във владение на друг атакуващ играч или е спечелено статично положение в опасна зона.


Приемат стил на игра, включващ последователно: тичане с топка, дрибъл и пас напред

Успешните отбори могат да пробиват противниковите защитни линии с топка в крака, чрез дрибъл или с пас напред, по-често и в по-големи периоди от време. Този атакуващ стил на игра е характеризиращ за успешните отбори защото:

 • намалява времето на защитаващите се грачи за възстановяване след допусната грешка;
 • показва, че владението на топката води до пробив на противниковата защита;
 • играчите, получаващи топката с гръб към противниковата врата, имат техническата способност и възприятия да се обърнат и да играят напред;
 • играчите често играят успешно при ситуации 1-1.

 

Използват успоредни на голлинията центрирания при отбелязване на голове и създаване на голови положения

The treble United's Champions League win followed capturing the Premier League and FA Cup

Често по време на футболен двубой се налага на отбори да пробиват дълбока, наситена и добре балансирана защитна линия. При невъзможност за атака през центъра, успешните отбори често демонстрират ефективност при използване на фланговете. Използването на точни и навремени центрирания от играчи, навлезли в противниковото наказателно поле без топка, е друга черта на успешен отбор. Например отборът на Манчестър Юнайтед през сезон 1998-99, който е изключително ефективен бележейки след центриране.


Използват ефективно статични положения

Анализ на головете, отбелязани в последните 40 години показва, че 30-40% от головете са отбелязани след статично положение. Успешните отбори са по-ефективни при отбелязване на гол и създаване на голови ситуации след статични положения. Такива отбори са също така и по-добре подготвени за защита при статични положения.

 

Променливост в представянето на отбора в поредица от двубои – използване на различни стилове на игра и стратегии

Успешните отбори са по-гъвкави при използване на различни стратегии по време на двубой. Такива отбори например често променят броя на пасове през центъра или по фланговете, както и в защита, в средата на терена или атакуващите зони. Резултатите на успешните отбори показват, че те приспособяват своя стил на игра за да противодействат по-успешно на силните страни на своите противници.

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.