Уникалният манталитет на исландските футболисти – предпоставка за успех

0

Манталитета на исландските футболисти е нещо, за което чуждестранните мениджъри често говорят. Коментарите са едновременно разнообразни и многобройни, всички хвалейки професионалното отношение и концентрацията на играчи от Северноатлантическия остров.

Някои футболни мениджъри имат толкова силни симпатии и предпочитания към исландски играчи, че често привличат много повече играчи от тази страна, в сравнение с която и да е друга. Кое обаче е нещото, което толкова много привлича вниманието към тези футболисти?

Хенинг Берг, бивш мениджърът на английския Блекбърн Роувърс и доскорошен треньор на Легия Варшава, описва исландските играчи като „изключително интересни“. „Техният манталитет е първото нещо, което забелязвате,“ каза той. „Те винаги се трудят изключително много, тренират много усилено и са психически здрави. Справят се успешно със стреса и са изключителни професионалисти“, споделя още Берг.

Това наблягане върху манталитета на исландските играчи не е останало незабелязано от Фрейр Александерсон, мениджър на исландския Лейкнир и национален селекционер на женския отбор по футбол на страната си. Той често получава телефонни обаждания от чуждестранни клубове търсещи млади исландски футболисти. „Споделят, че играчът е добре подготвен технически и кои качества могат да се подобрят. Но това, което най-силно ги интересува е дали той има исландски манталитет.

Gylfi Sigurdsson

“Исландски манталитет” – изразът набира скорост и става все по-популярен в европейския футбол. Израз, който футболните клубове все по-често търсят в Исландия, както и при развитието на юношите в собствените си футболни школи.

“Отборите в Холандия, Дания, Швеция и Белгия, всички те имат играчи, които са технически подготвени като исландските”, казва Александерсон. „Това, което обаче клубовете търсят в играчите е способността им да преодоляват успешно трудните периоди. Клубовете наистина се фокусират изключително много върху тази характеристика, а аз гледам на това как те реагират на лошия късмет и как се държат извън терена“, пояснява той.

Освен това, тези играчи биха дали всичко от себе си, за да сграбчат всяка отдадена пред тях възможност. Следят и изучават футболната игра и по-специално Английската Висша Лига, проучват мачове, посещават различни стадиони и при възможност се учат един от друг. Крайната цел е подобрение на цялата група, за по-доброто на отбора. Това е този горд манталитет на хората от малкия остров, който очертава светло бъдеще.

Проучване на исландския социолог д-р Видар Халдорсон показва, че няма еднозначен отговор на въпроса, кое прави футболистите в тази страна психически силни и устойчиви. „Това е сложно взаимодействие между обичаи, култура, околна среда, групи от хора и индивидуални личност“, споделя Халдорсон през 2013г., добавяйки, че отговорът на този въпрос не трябва да бъде търсен в гените на играчите, а в социалната среда. ”Според изследвания, исландските спортисти са управлявани много повече от вътрешна мотивация, от колкото от външна такава.”, казва още Халдорсон. Това означава, че спортът за тях има стойност и насърчава фактори като радост от играта и приятна атмосфера, която от своя страна е добре за единството на отбора. Точно отборният дух е факторът, който дава предимство на Исландия под ръководството на Ларс Лагербак и Хеймир Халгримсон, които съвместно изпълняват ролята на мениджъри на Исландския национален отбор.

За този отборен дух говори и защитникът на Краснодар, Рагнар Сигурдсон, добавяйки, че много от играчите са близки приятели извън терена. „Когато си на резервната скамейка обикновено ти се иска съотборниците ти, състезаващи се на твоя пост, да не се представят добре, за да можеш да получиш шанс за изява в следващия двубой. Така според мен разсъждават повечето професионални играчи“, каза Сигурдсон. „Но ако бъда заменен от съотборник, все пак бих желал отборът да победи. Толкова съм горд от това, което се случва. За първи път в кариерата ми се чувствам по подобен начин.“

111

Друг фактор, който не бива да се пренебрегва е, че исландските играчи трябва да погледнат отвъд граница, за да продължат професионалната си кариера. „Хората са благодарни за възможността да са професионални състезатели и да са в състояние да посветят живота си да бъдат футболисти. Те са готови да направят ужасно много, за да останат там“, споделя Гунлаугур Йонсон, бивш национален защитник на страната си и настоящ мениджър на исландския ИА Акранес.

Александерсон споделя още, че начинът на мислене на исландските играчи се дължи на факта, колко трудно е да получиш шанс за изява в професионалния футбол. „Никой играч не иска мениджърът му да открие, че е отпуснат, небрежен или мързелив. Усещането, което получавате от исландски играчи е, че те добре се грижат за себе, че са страхотни в колектив и много от тях са добри лидери. Те са мечтата за всеки треньор“, каза Александерсон.

Исландският манталитет определено е характеристика, която чуждите мениджъри и скаути търсят при наблюдение и анализ на нови играчи от Скандинавия и региона. Няма никакво съмнение, че този фактор изиграва огромна роля в развитието на исландските играчите и възхода им до Европейското първенство във Франция през 2016-та.

Йохан Олафур Сигурдсон, „These Football Times“

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.