„Кешбол и футбол“ – анализ на ключовите показатели, характеризиращи представянето на елитни футболисти по позиции

0

Използването на анализ във футбола позволява на треньора да подобри играта на своя отбор. Това включва подобрение както на индивидуалното представяне на всеки отделен играч, така и на отбора като цяло. Футболният анализ също позволявa на треньора да тълкува и разбере по-добре всяко действие на бъдещите противникови отбори.

Проучвания подчертават 5 основни цели на футболния анализ:

  1. Анализ на движението на терена
  2. Тактическа оценка
  3. Техническа оценка
  4. Образователна цел
  5. Разработване на база данни / моделиране.

Доказано е, че футболни срещи от международно равнище се решават с малка разлика, а отборът, който притежава по-добри физиологични и двигателни способности обикновено има предимството. Това поставя висок акцент върху отбора, съставен от играчи с високи нива на технически способности.

Футболен отбор се състои от 11 състезатели, а за да се изгради успешен колектив, всеки играч трябва да приеме специфична роля и свързаните с нея функции за всеки един пост. Редица прочувания подчертават ключовите характеристики, необходими на футболист за да играе на определен пост. Тези проучвания обаче често се основават на различните треньорски виждания.

Billy Beane of the Oakland AthleticsБили Бийн, генералният мениджър на американския бейзболен отбор Оукланд, определя точни дефиниции за набор от показатели за анализ в сферата на бейзбола. Бийн успява да използва тези показатели заедно с голям брой обективни база данни, за да привлече играчи по ефективен и изгоден начин. Оукланд постигат успехи, които далеч надхвърлят очакванията за клуб като тях, ограничен от към финансови възможности. Такъв набор от показатели и техните дефиниции обаче липсват във футбола и така през 2003 година се стига до провеждане на интервюта с 14 футболни треньори от различни нива (от аматьори до професионалисти). Целта е да се подчертаят техническите изисквания за всеки един пост във футбола. Само в един случай всички треньори стигат до съгласие относно точните функции на определен пост, като се предполага, че функциите и задълженията на отделните играчи в отбора може да се различават според това дали отбора има владение на топката или не.

Характеризирани са 7 основни вида постове, заемани в един отбор по футбол – вратари, крайни защитници, централни защитници, дефанзивни полузащитници, атакуващи полузащитници, външни полузащитници и нападатели. Набор от показатели е създаден за всеки един пост в отбора, а показателите са разпределени в 5 категории – физиологически, тактически, психологически, технически в защита и технически в атака.

Table 1

Не е изненада, че основни различия съществуват между показателите за всеки пост и в частност тези на вратарите в сравнение с показателите на полевите играчи. Изненадващ факт е, че показателите на полевите играчи, заемащи различни постове, са много сходни, като се различават единствено по тяхната важност.

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.