Историята на АФК Уимбълдън

0

Както често се случва в историята на Уимбълдън, всичко се свежда до една дузпа.

В последните минути на сезон 2012/13, Джак Мидсън се нагърбва с изпълнението на дузпа, която отбелязва. Това e гол, който не само донася победата срещу Флийтууд Tаун, но осигурява и трудно-извоювания статут на отбор от Лига 2. Вълната от еуфория превзема феновете, които нахлуват на терена, за да отпразнуват породените спомени за успех през доброто старо време.

Едва две години по-рано, във финалния плейоф за влизане в Лига 2, един срещу друг се изправят Лутън Таун и АФК Уимбълдън на стадиона „Сити ъф Манчестър“ в Манчестър. Двубоят завършва наравно, а след продължения и дузпи, капитанът Дани Кедуел отбелязва последната и решаваща дузпа и класира „Доновете“ в Лига 2. Подобни героизми при изпълнението на дузпи не са нищо ново за по-възрастните привърженици, които помнят спасените дузпи, увековечили имената на вратарите Дики Гай и Дейв Бесънт в историята на ФА Къп.

Защитавйки това славно минало, последователи на клуба започват от начало през лятото на 2002г., след като специална тричленна комисия на Футболната Асоциация шокира всички футболни фенове, позволявайки на старите ФК Уимбълдън да се преместят в нов град в Бъкингамшир. Твърдо решени да не позволят на 104-годишната история да загине, феновете на „Доновете“ се организират и в рамките на едва шест седмици е роден АФК Уимбълдън.The 'new' AFC Wimbledon

Първият мач на новите „Донове“ в „Къмбайнд Кънтрийс Лийг″ (девето ниво на фулболната лига в Англия) привлича 2449 зрители на стадиона на ФК Сандхърст Таун, „Ботъм Медоу“, където импровизирани седящите места и тераси са направени от бали сено. След като завършват трети в първия си сезона, АФК Уимбълдън достигат до дубъл, печелейки първенството и купата през 2004г. През следващия сезон „Доновете“ печелят „Раймънд Лийг – Дивизия Юг″ (Ниво 8), преди да им отнеме цели три години за да се измъкнат от „Раймънд Лийг – Премиър Дивижън“ (Седмо ниво на Английския футбол).

Под ръководството на опитния Тери Браун, „Донс“ печелят титлата на „Южната конференция“ (Ниво 6) през 2008 г., но „Английска Национална Конференция“ (Пето ниво) се оказва малко по-костелив орех. Въпреки това, след като завършват на осмо място в дебютния си сезон, „Доновете“ си осигуряват второто място през 2011 г., а капитанът Кедуел демонстрира желязна психика във финалния плейоф, отбелязвайки решаващия гол на финала в Манчестър.

afc-wimbledonВъзходът на АФК Уимбълдън донася неизбежни сравнения с възхода на своите знаменити предшественици от „Южната лига“ до старата „Първа дивизия“ през 70-те и 80-те години на миналия век. Този успех завършва с победа над Ливърпул във финала на „ФА Къп“ през 1988г.

Тези дни може и да са вече в миналото, но колективният дух живее в големия брой фенове, които отделят от своето собствено време, за да управляват настоящия клуб. След 13 години на непрекъснат успех, феновете се борят с трудната задача отборът им да се състезава в „Лига 2″ с един от най-малките бюджети в дивизията.

Винаги реалист, главният изпълнителен директор Ерик Самюелсън обобщава двубоя срещу Флиийтууд от собствената си гледна точка: „Това бе драматичен и много вълнуващ последен ден за сезона и всички сме с високо вдигната глава. Но като се замислим, че бяхме само на 18 минути от завръщането си в Конференцията, е важно да извлечем поуки и да научим урока си.“

Човекът, избран да комбинира коравата реалност с ентусиазма на привържениците е Нийл Ардлий, който има над 200 мача за Уимбълдън във „Висшата лига“. Ардлий застава начело на АФК Уимбълдън през Октомври 2012г., като бързо създава репутация на един от най-обещаващите млади футболни мениджъри в страната.

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.