Първата реч на Хосеп Гуардиола като мениджър на ФК Барселона

0

Лятото на 2008 година е. Отминали са две години без спечелен трофей за футболен клуб Барселона. Нужна е промяна. Трябва да бъдат взети важни решения.

След една година начело на резервния отбор, Хосеп Гуардиола е привлечен като мениджър на представителния отбор на ФК Барселона. Преди да вземе редица важни решения обаче, Пеп трябва да спечели отбора на своя страна. Предстои среща с отбора, която ще се проведе още на първия тренировъчен ден в известния Сейнт Андрюс (St Andrews) в Шотландия, в хотелска конферентна зала.

Докато се отправя към стаята за конференции, Пеп многократно си повтаря: „Бъди себе си. Бъди себе си“. Чувства, че вече е преминал през подобен опит поне веднъж, с втория отбор на Барселона: лицата са различни, но идеите, които предстоят да бъдат осъществени, са същите. Пеп има същите нервни усещания в стомаха си.

Целият отбор напълва стаята, сядайки по места, насочени в една посока, наподобявайки класна стая, с малко свободно пространство. Медицинският щаб, асистентите, хората от пресата, всеки, който е пътувал до Шотландия, е поканен. В следващия половин час Гуардиола ще предаде съобщение, което хипнотизира групата.

Играчите сядат мълчейки и слушайки Пеп, който диктува темпото в стаята, създавайки контакт с очите на всеки слушател, показвайки невероятните си умения за общуване. Според спомените на доста от слушателите (Шави, Андрес Иниеста, Жерар Пике, Тито Виланова, Тиери Анри, Самюел Ето’о и Лионел Меси и други) това са първите думи на Гуардиола в такъв ключове момент.

„Добро утро господа. За мен е голяма чест да съм тук и може да си представите колко мотивиран съм да тренирам този отбор. Огромна чест е да съм тук. Над всичко, обичам този клуб. Никога няма да взема решение във вреда на клуба или против него. Всичко, което ще правя е от любов към ФК Барселона. Нуждаем се и искаме ред и дисциплина.

Отборът е преминал през време, когато не всеки е работил толкова професионално, колкото би трябвало. Време е да затворим тази страница и да дадем всичко останало от тук нататък.

В продължение на много години съм бил част от този клуб и съм наястно с грешките, които са направени в миналото. Ще ви защитавам до смърт и също така мога да кажа, че ще бъда много взискателен към всички, така, както ще бъда към самия себе си.

Само това искам от вас. Няма да се ядосвам, ако сгрешите един пас или ако изпуснете удар с глава, което ни коства един гол например, докато знам, че давате 100% от себе си. Ще простя всяка грешка, но няма да простя на никой, който не даде сърцето и душата си за Барселона.

Не искам от вас резултати, а много работа. Няма да позволя спекулации. Това, господа, е Барселона, това е, което искам от нас и това е, което ще изисквам от вас. Трябва да дадем всичко от себе си.

Много от вас не ме познават, така че нека използваме следващите дни, за да сформираме една група, едно семейство. Ако някой има някакъв проблем, аз съм винаги на разположение, не само за спортни въпроси, но и по професионални и семейни.

Тук сме, за да си помагаме един на друг и да си осигурим такъв духовен мир, че играчите да не чувстват напрежение или разделение. Ние сме едно цяло. Да бъдем заедно, когато времената са трудни. Да не издаваме нищо на медиите.

Нека бъдем едини, имайте вяра в мен. Като бивш играч се поставям на вашето място и знам през какво преминавате и как се чувствате.“…

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.