Алексис Санчес – от пустинния прах до топ играч на Венгер

0

alexis1

Алексис Санчес ще пропусне коледните празници тази година.Миналата той използва паузата в шампионата, за да открие пет нови терена с изкуствена настилка, дарени от самия него, в родния си град Токопия,Чили. На север. Насред пустошта. ,,Тук обичахме да играем, когато бях малък, макар и не точно при такива условия. Тогава използвахме големи камъни за греди и така обозначавахме вратите си”, казва Санчес пред хората дошли да го зърнат миналата година.

alexis5 Дарението спомага за сформирането на младежка футболна лига и все повече деца, игарещи футбол вместо бейзбол/спорт номер едно в Токопия/. Всички гледат Санчес по телевизията, който блести за Арсенал, отбелязвайки 13 гола в 20 мача във всички турнири, включително вторият гол при победата над Борусия Дортмунд /2-0/ миналата седмица в Шампионска лига. Майка му, Мартина, следи всичките му мачове с приятели в същата къща, в която той се е родил, заедно с четиримата му по-големи братя. Тя отказва да смени дома си, но приема синът й да плати ремонта и модернизацията на къщата. Вече не ѝ се налага да продава риба на пазара, за да оцелява – работа, която по случайност дава тласък на кариерата на Алексис. Докато 16-годишният ѝ син участва в мач за Копа Либертадорес с екипа на ,,Кобрелоа”, майка му е глобена за продажба на риба без разрешително. Местният журналист Маурисио Рикелме разказва: ,,Нямаше как семейството да плати глобата в размер на 1000 долара и затова Алексис е свързан с агента Фернандо Фелисевич, който получава права да го представлява срещу изплащане на семейния дълг.”alexis7 Година по-късно Фелисевич праща младежа в Удинезе, Италия, давайки му шанс за мечтания европейски пробив. Никой не бива да се изненадва, че чилиецът може да носи тежката отговорност, която му носи фланелката на Арсенал. Родният му град го е направил достатъчно силен. Място, където възможностите за работа се ограничават до мина за добив на мед, енергиен завод и пристанищните докове. Въздухът е индустриално замърсен, а регионът е с високи нива на смъртност в следствие на ракови заболявания. Под менажерството на Фелисевич, минавайки под наем в ,,Коло-Коло” и ,,Ривър Плейт”, Санчес се налага в първия отбор на Удинезе. След което се стига до 25-милионния му трансфер в Барселона през 2011 г.alexis2

Това отиване в Барселона сбъдва мечтата на любимият му доведен баща, Хосе, който е болен от рак по това време. Алексис се грижи за него и плаща за лечение до смъртта му. Санчес остава недооценен и неразбран на ,,Ноу Камп”. Лепват му прякора ,,Кашай” – чилийски израз, значещ ,,Разбираш ли ме?”. Той го използва често при разговори със съотборниците си, които рядко разбират какво казва, поради чилийския му акцент. В мачовете комуникацията помежду им също не е от най-добрите. ,,Трябва да му се даде голяма свобода на терена, за да вирее успешно”, казва бившият му треньор Нелсон Акоста. Но това никога не се случва, заради дебелата сянка на Лионел Меси. За разлика от Барселона, в Арсенал той е поредната испано-говоряща звезда в съблекалнята, а на терена неговата запазена марка е неизчерпаемата енергия.

Санчес обича да тича. Една от любопитните му случки в Удинезе е, когато излиза до центъра с колата и губи ключовете си. По-превзет или срамежлив играч би се обадил да го вземат с кола, но нито едно от двете, Санчес пробягва шестте километра до дома си за резервните ключове и се връща отново бегом да прибере колата си. Известен е и с друга случка – не разпознава на публично място големия бос на Милан, Адриано Галиани. Суетата да оглежда хората и да знае всичко за всеки явно му е чужда… Само за три месеца Алексис Санчес спечели любовта на феновете на Арсенал, заради голямото сърце, което показва този сезон. У дома също е обожаван и ще липсва на всички тази Коледа. alexis3 Чилиецът няма да има възможността да обикаля с коледен камион родния си град и да раздава подаръци, защото го чакат лондонски дербита с ,,КПР” и ,,Уест Хем”. Може би не всеки го приветства толкова топло у дома. Сега той изкарва за месец толкова, колкото не би могъл за цял живот в родния си град. Някои учители в Токопия питат: ,,Ако е модел за подражание да играеш футбол и да изкарваш 130 000 лири на седмица, защо тогава да се напрягаш в училище?” Повечето обаче го виждат като светъл пример за младите, които тренират на игрищата, дарени от него. Може да не е бил достатъчно отдаден на училището, но Алексис Санчес е достатъчно отдаден на неговата игра, наречена ,,футбол” и това го изведе от чилийската пустиня до обетованата земя, наречена ,,Висша лига”.

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.