Структура на футболните клубове в България /Част 1/

0

Структура на футболните клубове в България

Съществуват значителни разлики между структурата и организацията на българските футболни клубове в сравнение с европейските такива. Съществени различия могат да бъдат открити както в управлението на клубовете, така и в спортно технически план.

Собствениците и президентите на българските футболни клубове са хората, които най-често коментират и анализират не само собствените, но противниковите и национални отбори. Тези хора са самопровъзгласени футболни „специалисти“, които никога не са имали допир до спортно-техническата страна на футболната игра. Обикновено това са хора, без каквато и да е спортна (тук дори не става въпрос за футболна) кариера, било то като спортист или треньор. Такива „специалисти“ обикновено нямат сериозни спортни познания и не разбират същността на тренировъчния процес. Голяма част от тези хора нямат никакво понятие от периодизация (или я разбират погрешно и затова често през кратък период от време уволняват треньорите на отборите си). Макро, мезо и микро цикъл, както и различните фази на спортна подготовка са далечни за такива хора теми. Питаме се, как е възможно тези хора да са най-търсените за интервю, коментар или анализ?…

В сравнение с това, собственици, президенти и спортни директори на европейски футболни клубове изключително рядко си позволяват да коментират представянето на играчи и треньори. Флорентино Перез, президентът на Реал Мадрид, собственикът на Челси, Роман Абрамович, или президентът на Борусия Дортмунд, Рейнхард Раубал, никога не коментират и критикуват треньори и играчи не само на собствените си отбори, но и на противникови такива. Тези хора имат далеч по-важни задължения към клубовете си, като например осигуряване на финанси и правилно управление, които да позволят и осигурят съществуването на футболните клубове в дългосрочен план.

А защо това е доста по-различно в родния футбол, оставяме всеки от вас да прецени.

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.