Нуждата от обратна връзка в тренировъчния процес /Част 4/

0

Анализ и обективна информация в тренировъчния процес – продължение

Човешката система за помнене има редица ограничения. Това прави почти невъзможно точното запомняне на множество важни събития, случващи се по време на футболен двубой. Научни проучвания показват, че при наблюдение на 45 минути от футболна среща, футболните треньори са едва 45 % точни при оценката си за случилото се по време на игра. Въпреки, че съществуват различия между отделните треньори, скоростното забравяне на информация не е изненадващо. Това до голяма степен се обяснява с факта, че „пренасянето“ на данни към човешката памет и възстановяване на тази информация, е изключително сложен процес. Събития, считани за по-маловажни, обикновено не се запомнят лесно и съответно забравянето им е бързо. Нещо повече, емоции, лични нагласи и виждания, са фактори, които оказват значително влияние върху процеса на съхранение и възстановяване на памет.

При повечето отборни спортове, какъвто е футболът например, треньорът не е в състояние да следи, усвои и запомни всички действия, случващи се по целия терен по време на футболен двубой. Треньорът има поглед само върху част от играта и действията на терена (обикновено най-важните моменти по време на игра) и така по-голяма част от действията, случващи се в периферните части на терена, остават незабелязани. Следователно, предоставената от треньора обратна връзка и изградената оценка, ще са базирани на една част от информацията за представянето на отбора (например нападателите) или дори отделен футболист. Подобна информация е често непълна и недостатъчна и така треньорът изпуска възможността да достави на играчите си важна информация, която би помогнала за подобрение в представянето им.

Различни проучвания показват, че футболните треньори много по-често запомнят и в последствие правилно възстановяват и пресъздават ситуации, свързани със статични положения, от колкото ситуации по време на игра. Такива събития са например дузпи, пряк свободни удари и корнери. Това се обяснява от факта, че в подобни ситуации играта е спряна за определен период от време. Треньорите често имат предварително изградена представа за това как определена ситуация трябва да бъде отиграна. Това позволява да бъдат направени сравнения между очакваните и реалните действия и така процеса на запомняне е значително улеснен.

Всичко това подчертава важната роля, която играят обратна връзка и точната и обективна информация в тренировъчния процес.

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.