Ролята на треньора

0

Ролята на треньора

Ролята на треньора е да помогне на спортистите да достигнат постижения и резултати, които не биха достигнали само със собствените си знания и усилия. Треньорът е този, който трябва да създаде подходящи условия за обучение и да открие начин да мотивира спортистите. Голяма част от тях са силно мотивирани, следователно основната задача на треньора е да поддържа тази мотивация и така да им помогне за постигането на по-високи нива на вълнение и ентусиазъм.

Ролите, които треньорът изпълнява, могат да бъдат различни и включват: наставник, инструктор, оценител, съветник, мотиватор, организатор, демонстратор, поддръжник, приятел, шофьор и много други. Треньорът е „извор“ от знания, като показва стабилни персонални качества. В същото време е възможно треньорът да изпълнява различни задължения в обществото, като например старши-треньор в спортен клуб, асистент в национален отбор и учител по физическо възпитание.

Интелигентният треньор развива не само физическия потенциал на спортистите, но също така и тези способности и навици на тялото, които ще обогатят и облагородят живота на спортистите и в по-късните им години. Това показва, че ролята на треньора може да бъде доста трудна и важна, и подчертава огромната отговорност на треньорите. Това се отнася с пълна сила и за тези треньори, работещи на не-пълен работен ден, които не се занимават професионално със спорт.

„Oсновната ми роля като треньор е да помогна на спортистите ми да вземат решения за себе си“ споделя Джон Лил, професор по спортна подготовка и преподавател и декан по психология и спорни науки в университета „Нортъмбрия“.

Замисляли ли сте се някога кои са ролите, в които Вие участвате и/или сте участвали като треньор?

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.