Първата в света футболна асоциация

0

Първата в света футболна асоциация е Английската ФА, учредена в Лондон през 1863 година.

„Баща“ на Асоциацията е местният адвокат Ебензер Морли, който година по-рано основава и Лондонския ръгби клуб ФК „Барнс“ (Barnes FC). Първоначално, Морли и няколко момчета от различни държавни училища обсъждат начина, по който да бъде играна футболната игра. Той дори пише писмо до популярния по това време вестник „Лайв Бел“ (Life Bell) подчертавайки, че футболът, подобно на вече популярния по това време спорт крикет, трябва да има набор от правила. Това писмо довежда до първата историческа среща в механата „Фримейсънс“ (Freemasons’ Tavern) на улица „Грейт Куин Стрийт“ (Great Queen Street), близо до мястото, където днес се намира метро станция „Холбърн“ (Holborn).

Точно там, на 26 Октомври 1863 година, е формирана Английската Футболна Асоциация. Клубни капитани, секретари и редица други представители на десетки клубове от Лондон и предградията, се събират „възнамерявайки да формират асоциация, която има за цел да определени правила на играта“. След провеждането на шест срещи в период от 44 дни, новата асоциация вече „стояла на краката си“. На първата официална среща е формирана Футболната Асоциация, а на втората са приети правила за цялостна организация на асоциацията. Третата среща включва интересна и полезна дискусия за изготвяне на официалните правила на игра.

Разработените от Морли първоначално правила са окончателно одобрени на шестата среща, която се провежда на 8 Декември, а малко по-късно правилата са официално публикувани от Джон Лилиуайт. От „ФА“ изявяват желание да видя правилата на практика и така се стига до двубоя между „Барнс“ (Barnes) и „Ричмънд“ (Richmond) на 19 Декември, игран на терена „Лаймс Фийлд“ (Limes Field). Първата в историята официална футболна среща завършва без победител, 0-0.

Седем години по-късно, на 19 Ноември 1870 година, е организирани първият неофициален международен двубой. Съперници в него са Англия и Шотландия, като срещата се играе в Лондон. Англия стига до успех побеждавайки съседите си с 1-0, като интересен факт е, че всички взели участие в двубоя играчи живеят в Лондон. По това време Шотландската Футболна Асоциация все още не съществува, но от футболния клуб „Куинс Парк“ (Queen’s Park) се съгласяват да уредят първата официална международна среща между Англия и Шотландия. Двубоят се играе на 30 Ноември 1872 година пред около 4,000 зрители, включително голям брой жени. Двата отбора завършват на равно, 0-0.

2

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.