Нуждата от обратна връзка в тренировъчния процес /Част 1/

0

Тренировъчният процес и проблемите, свързани с него

При тренирането на спортист или отбор, треньорските решения и интервенции често са базирани на субективни наблюдения и мнения за представянето на спортиста/отбора, вместо на обективни факти. Редица проучвания обаче показват, че такива наблюдения са не само ненадеждни, но и неточни.

В едно от проучвания си, научните ръководители Иън Франкс и Гари Милър посочват, че международни футболни треньори запаметяват и по-късно възстановяват едва 30% от ключовите моменти, определящи успешното представяне на техния отбор в отделен двубой. Друго проучване на Франкс показва, че опитни треньори по гимнастика не са значително по-добри от начинаещи техни колеги. Нещо повече, опитните треньори често грешно подчертават положителни резултати в представянето на спортистите си, въпреки липсата на такива, а в същото време са изключително сигурни и уверени в наблюденията си, дори когато грешат.

Редица подобни проучвания, взети заедно с проучвания от сферата на приложната психология, подсказват, че процеса на обработка на визуална информация е изключително проблематичен. Това е особено вярно в случаите, в които се изисква обективно и безпристрастно отчитане на изминали събития, например футболна среща.

Следователно, подходящо решение на този проблем е информацията за представяне на спортиста или отбора да бъде събрана, обработена, възстановена и след това представена обратно на спортистите и треньорския щаб.

Сподели чрез:

За автора

Коментарите не са разрешени.